Kendi fotoğrafçın ol!
Oyalanmada çıtayı yükseltiyoruz! Fotoğraf uğraşına test edilip onaylanmış etkili tekniklerle yaratıcılık katmak isteyenler, ihtiyacımız olanlar şunlar: bir tripod ve fotoğraf çeken bir cihaz işimizi görür. Yolun bundan sonrasına deneysellikle devam edeceğiz:

Nesnelerin içinden görmek
Kamera merceğini veya ışığı, saydam şeylerle kısmen ya da tamamen kapatarak deneysel sonuçlar çıkarabiliriz. Örneğin ışığı renkli bir şişenin içinden yansıtınca ve merceği değişik renkte bir selofanla kaplayınca, VAOV dedirtecek fotoğraflar çekme olasılığı hiç de düşük değil.

Gölge ve ışık deneyleri
Hasır şapkalar, perdeler, eller ve bitkiler, gitar silüetleri ya da eski amfinin ızgarası… Işığı kesip desenli huzmeler yansıtmak için el altındaki en basit araçlar olarak kullanılabilir. Gölge ve ışık oyunlarına geleneksel boyutta zaten hakim olduğumuzu da düşünürsek, eldeki gündelik nesneleri zihni sinir gölgeliklere dönüştürerek ne çok imkan oluşturabileceğimiz şaşırtıcı oluyor. Bir fotoğraf için bu kadar uğraşamam desen bile, sadece ışığı değişik bir yere koyarak bambaşka sonuçlar elde edilebilir.
“Kendin Yap”çılıkla arka plan oluşturmak
Fotoğrafların ana temasına uygun arka planlar seçmek mühim. Asi görünmek gerektiğinde siyah bir perde, fantastik bir hava için misinayla tavandan sarkıtılabilecek kaykaylar… Bu arka plan işi de, canımız ne istiyorsa, nasıl istiyorsa öyle yapmaktan geçiyor aslında. “Kendin Yap”çılığa biraz ‘’Bizde Böyle’’ tavrı katınca olanlar olacak zaten!
Kısıtlı alanda fotoğraf çekmek
Fazla alana ve imkana sahip olmak, düşünülenin aksine, üretkenliği zorlayabilir. Kendini kısıtlamak ve fotoğraf için küçük bir alan seçmek becerileri geliştirir. Fotoğrafları evin en küçük odasında çekerken her defasında bambaşka bir yerdeymişiz algısı oluşturmaya çalışmak, etkili bir pratik mesela. Bu taktik, büyük eğlence çıkarmanın yanı sıra yepyeni perspektifler de sağlayacak. Basit şeylerdeki harika detayları kullanmayı öğrenebiliriz.

Onlar da kareye girsin!
Evin en fotojeniği kim? Tabii ki kediler, köpekler ve kuşlar! O zaman kendimizi çekerken onları da kareye dahil etmeye çalışabiliriz ama poz vermeye zorlamadan tabii. :) Hatta bırakalım pozların nasıl olacağına onlar karar versin. Öğreneceğimiz çok şey var.

Renk seçimi
Etkili bir görsel oluşturmadaki en önemli meselelerden biri renk paleti. Evdeki objelerde kolayca bulunan bir renk seçip, kareye girecek çoğu şeyi bu renk tonlarında kurgulamaya çalışabiliriz. Renk kullanımını öğrendikçe tonları azaltıp karşıt renkleri yan yana kullanmalara da başlarız.
Hikayeleri yeniden kurgulamak
İşin en tatlı kısmına geldik. Favori müzik klibimizden bir sahne seçmece ve bu sahneyi eldekilerle yeniden kurgulamaca! Mesela Guns N’ Roses’ın November Rain video’sundaki düğün pastası üstüne zıplama sahn… Şaka şaka. O kadar abartamıyoruz tabii şimdilik. Evdeki imkanlara göre bir klip seçmekte fayda var.
Biraz da gizem
Ufak bir ‘’Bizde Böyle Özel’’ ipucu vererek kapatalım: Fotoğraflara biraz gizem katmak için yüzümüzün tamamını göstermiyoruz. Perde olur, gitar olur, merceğe doğrultulmuş sprey boya olur, yüzümüzün bir kısmını saklıyoruz. Tabii gizemli bir hava vermeye çalışıyormuş halini de çok öne çıkarmadan ki doğallıktan uzak olmasın.
Eller sıvansın!